Düztepe Yaşam Beslenme ve Diyet

Beslenme ve Diyet

 

Dünya Sağlık örgütü (WHO) tarafından  Sağlık; fiziksel, mental ve ruhsal olarak tam bir iyilik hali olarak tanımlanmaktadır. Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde sağlıklı beslenmenin önemi ise sayısız araştırma ile kanıtlanmıştır. 

Sağlığın sürdürülmesi ve yaşam kalitesinin arttırılması için sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmek gerekir.İnsan sağlığını etkileyen bir çok faktör vardır. 

Bunlar; genetik ve çevresel faktörler olarak sınıflandırılır. Genetik faktörler; aileden gelen faktörler iken, çevreden gelen faktörler ise yaşadığımız çevre koşulları ve yaşam tarzımızdır. çevresel faktörler içerisinde sağlığımızı etkileyen en önemli etmen ise beslenme tarzımızdır. Beslenme tarzımız; performansımızı, iyilik halini, psikolojimizi ve vücut ağırlığımızı etkilemek ile kalmaz aynı zamanda genetik olarak risk taşıdığımız bazı kronik hastalıklara yakalanma riskimizi azaltır veya arttırır. Doğru beslenerek; kronik hastalıklar nedeni ile oluşabilecek erken ölüm riskini de en aza indirmiş oluruz. 

Sağlıklı beslenme, hayatın her anında sürdürülmesi gereken bir eylemdir. Yemek yeme, sadece karın doyurmak değildir. Fizyolojik, psikolojik ve sosyal bir olgudur. Hayatın tatlarından uzak kalmadan, mutlu ve sağlıklı bir şekilde her istediğimiz besinden tüketerek yaşamamız ise ancak sağlıklı beslenme ilkelerini çok iyi bilmek ile sağlanabilir. 

Her yaş grubu, her fizyolojik durum ve en önemlisi her birey için kişiye özgü bir beslenme programı olduğu unutulmamalıdır. Her birey nasıl tek ve kendine özel ise, beslenme programları ve diyetlerde özel olmalıdır. 

Kilo 

Obezite, vücutta enerji dengesinin bozulması ile oluşur. Vücuda besinlerle alınan enerjinin, fiziksel aktivite ile harcanan enerjiden fazla olması durumunda vücut ağırlığı ve vücut yağ dokusu artar. İdeal kilodan uzaklaşma ve bel çevresinin kalınlaşması ise bazı kronik hastalıklara davetiye çıkarır. 

Obezite; vücutta yer alan bütün sistemleri olumsuz etkiler. Dolaşım sisteminde oluşan bozulmalara bağlı olarak hipertansiyon, kan lipitlerinde oluşan değişikliklere bağlı olarak koroner hastalıklara ve yarattığı insülin direncine bağlı olarak diyabet (şeker hastalığı) görülebilir. Obezitenin bir çok hastalık ile bağlantısı olduğu bilinmektedir. Obezite, deride çatlaklara sebep olarak cilde zarar verir. Astım, horlama apne gibi solunum sistemi sorunlarına yol açabilir. Kemik ve eklem sisteminde osteoporoz veya osteoartrit gibi sorunlara ve kolon, meme gibi bazı kanser türlerine yakalanma riskini arttırır. Fiziksel görünümdeki değişiklik bireyi psikolojik olarak da etkilediği gibi fazla kilo sosyal hayatımızı da olumsuz etkilemektedir. Ayrıca verimliliğimizi ve performansımızı da azaltır. 

Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde, kilo yönetimi önemlidir. İdeal kilonun korunması, vücut ağırlığı fazla ise kilo kaybının sağlanması ve ulaşılan kilonun kontrolünde sağlıklı beslenmenin ve kişiye özel diyet programlarının etkinliği tartışılmazdır. Bu noktada amacımız sadece fazla kiloları verdirmek değil aynı zamanda verilen kiloların geri alınmaması için koruma programıyla bireyin eski yaşam tarzına dönmesini engellemektir. 

Yönetimi 

Sağlıklı kilo kaybını sağlamada tedavi üç basamaklıdır. Kişiye özel beslenme programı, kişinin özelliklerine uygun beslenme programı ve davranış değişikliği tedavisi olarak sıralanır. Bu üç basamak dışında, kilo verdikten sonra oluşabilecek sarkma ve gevşeme problemlerini zayıflama destek ünitesinde LPG ve yosun terapi ile çözümlemeye çalışıyoruz. 

Güncelleme Tarihi : 2023-04-18 21:02:29
Düztepe Yaşam Hastanesi

Hekim Kadromuz

Hayatınızı iyileştirmek için hazır bir şekilde bekliyoruz.